10. jan. 2016

Danish Cooking

Danish cooking 

Dansk mad gennem tiden her vil komme indlæg om mad gennem tiden som spises til hverdag og fest.

Abemad
5 dl. ymer
sukker
1 ds. frugt i lage
1 banan
1 æble eller pære
evt. 1 appelsin
rosiner
hakket chokolade

Ymer og sukker blandes efter smag. Lagen tages fra dåsefrugterne.Banan og de andre frugter skæres i tern. Bland alle frugterne samt rosiner og chokolade i ymer.




Biksemad

1 rest kogt eller stegt svinekød
kogte kartofler
løg
HP sauce
Spejlæg
rødbede
rugbrød

Det er vigtigt, at alle ingredienser udskæres ret småt, og at hver ting svitses for sig i smør/margarine på panden, hvorpå det hele til sidst blandes godt og varmes igennem. Først svitses løg, derpå kartofler og til sidst kødet.  Biksemaden smages til med salt, peber og et stænk HP sovs. Ved anretningen lægges evt. spejlæg på retten. 
serveres med groft rugbrød og rødbeder.




Boller i karry
2 æg
500 g hakket svinekød
2 spsk hvedemel
2 spsk havregryn
1-2 løg
Salt
Peber
Iskoldt vand

Til sovsen:
20 g smør
3 spsk hvedemel
Mælk
Karry

Løgene rives eller hakkes efter smag.
Bland alle ingredienser til farsen sammen og sørg for at den bliver lind - ikke tynd.
Hvis farsen er blevet for tynd, kan du bruge en smule mere mel.
Bollerne ligges i en gryde med ca. ½ l kogende vand, og salt. De er færdige når de kommer op til overfladen.
Sovsen laves ved at smelte smøret i en gryde. Så kommes karry i, efter behag. Det svitses godt, så smagen og aromaen komer rigtig frem. Tilsær derefter hvedemel, lidt kødbollevand (ca. 1 dl) og mælk lidt efter lidt.
Retten serveres med ris.

Boller i selleri

600 g hakket kalv og flæsk
1 æg 1 dl mel
1 spsk. revet løg
2 dl bouillon el. mælk
Salt og peber
½ kg selleri (1 stor selleri)
35 g smør
35 g mel
4 dl suppe
Evt. muskat


Rør hakket kød med æg, mel, løg og rør væden i lidt ad gangen. Krydr farsen med salt og peber, lad farsen hvile et kvarter i køleskabet, den kan muligvis tage lidt mere væske. Sellerien rengøres, skæres ud i temmelig store firkanter og koges møre i saltet vand, tages op og drypper af. Bollerne formes med en dessertske og koges i sellerisuppen 6 – 8 min. når bollerne kommer op til overfladen er de færdige. Bollerne tages op og en sovs tilberedes af suppen. Selleriterninger og boller varmes godt igennem i sovsen. Server med kogte kartofler



Brændende Kærlighed
½ kg bacon
3 – 4 løg
kartoffel mos af 1 kg kartofler
syltede rødbeder
purløg

Bacon steges sprøde og gyldne på panden. Løgene skæres i skiver og steges gyldne i fedtet fra bacon. Løg og fbacon fordeles over kartoffelmosen og serveres med rødbeder, purløg drysses over.


Brunkål med flæsk

1 stort hvidkålshoved
50 g sukker
30g smør
Salt, peber
750 g flæsk
Hvidkålen snittes, sukkeret brunes i en gryde og smørret tilsættes. Kålen hældes i gryden og brunes godt, herefter lægges det hele stykke flæsk i midten af gryden og
Kålen pakkes godt op om flæsket og der tilsættes lidt vand. Retten små koger i 1½
Time og smages til med salt, peber.
Serveres med skiver af flæsket og  rugbrød til
Man kan også skære flæsket i skiver og blande det med kålen i stedet for et hel stykke

Farseret porrer 
4pers.
3 stk. porrer
500 gram hakket svinekød
1 æg
1 dl mel
2 dl mælk
1 tsk salt
1/4 tsk peber
50 gram rasp
margarine

Porrerne skylles og renses. Skæres i stave på ca. 7 cm længde, og koges i 15 minutter til de er møre. Kødet røres til fars med æg, mel, mælk, salt og peber. Et stykke bagepapir lægges på bordpladen, og der drysses med rasp ovenpå. Herpå lægges en stor spiseske fars, der trykkes til en flad firkant på ca. 8×8 cm. Herefter lægges der et stykke kogt porre ovenpå. Bagepapiret bruges til at forme farsen omkring porren, så der fremkommer en tyk pølse af fars med rasp omkring. De farserede porrer steges i margarine på panden til de er gyldne og gennemstegte. Vil du slippe for at stå i stegeos, kan de farserede porrer steges i ovnen. Porrerne lægges i et smurt ildfast fad, der hældes lidt smeltet margarine henover porrerne og de steges ved 200° i ca. 20 min.
Serveres med brun eller hvidsovs og kartofler.

Gammeldags oksesteg 
1 stk. oksesteg 
15 g margarine 
Salt og peber 
2-3 løg 
2½ dl vand 
1-2 tsk. maizena 

Kødet brunes i en gryde i margarine og drysses med salt og peber. Løgene skæres i kvarte, og brunes med. Vand hældes ved, og kødet småsteger under låg ca. 2 timer til det er mørt. Kødet tages op, og saucen jævnes med Maizena. Server med kogte kartofler, blandede grøntsager og surt.

Koteletter i fad
6 stk. fadkoteletter 
200 g bacon i tern 
1/2 porre 
1 dåse hakkede tomater 
1/4 l fløde 
1/4 l mælk
Lille dåse tomat puré 
Salt og peber 
Hvedemel 

Vend koteletterne i mel og steg dem på panden så de bliver brune og læg dem i bunden af et ildfast fad. Steg bacon på panden - hæld hakkede tomater, tomat puré, fløde og mælk over og kog det ind til en god fast sauce. Smag til med salt og peber. Saucen hældes over koteletterne i fadet. Skær porren i tynde skiver og fordel over saucen Fadet sættes i ovnen ved 200° C i ca. 40 min. 
Server med ris og evt. hvidløgsflutes.

Paneret flæsk i ovn med persillesauce 
10 skiver stribet flæsk 
2 æg Rasp
Salt og peber 
50 g smør 
2 spsk. mel 
½ l mælk 
Salt og peber 
1 bundt persille

Bank flæsket med en kødhammer. Vend skiverne i æg og derefter i rasp tilsat salt og peber. Forvarm ovnen til 180° C. Beklæd en bradepande med bagepapir Steg i ca. 20-30 min. hold øje med flæsket (og vend indimellem) så det ikke bliver branket. Kødet afgiver selv alt det fedtstof til stegningen der er nødvendig. Persillen skylles og hakkes. Smørret smeltes og mel røres i, mælk tilsættes lidt efter lidt, smag til med salt og peber, hakket persille tilsættes. 
Server med kogte kartofler

Ingen kommentarer:

Send en kommentar