9. jan. 2016

En fortælling som aldrig stopper om mad, livet og rejser fortalt af en dansker 1



A fairy tail as never end about food, living and journeys told bye a Dane
Once upon a time long ago in the most dark and windy corner of Denmark a little girl was born on a summerday...

Der var engang en lille pige der voksede op på en gård ude i det mørke vindblæste vestjylland. Hun var den yngste af 3 børn, hun lærte at passe sig selv og få tiden til at gå da tiderne var trange og pengene var små, der var oliekrise fortalte de voksne. Hun elskede at cykle ud i naturen og lade tiden forsvinde og mætte sig med  indtryk på sin vej. Hjemme hos forældrene elskede hun at pusle rundt om gården og fordybe sig i selvopfundne lege gerne sammen med nabo drengen som inspirerede hende meget, da han havde et godt hoved og brugte meget tid på at løse tekniske og elektroniske udfordringer. Det var spændende at opholde sig der, da han viste hende alle mulige ting, som hun ikke selv havde adgang til. De legede med togbane, snakkede i walkie talkie og kørte med racerbiler i en uendelighed. Hun havde heller aldrig set så meget lego på et sted og alle de spændene ting der blev bygget af det. Det mest spændende sted var værkstedet ude i garagen. Her blev der bygget og repareret motoriske maskiner og de kunne opholde sig der i timevis og nærmeste glemme at komme hjem til spisetid, det var en god tid. 
 Pigen voksede og blev teenager og med det voksede også nysgerrighed for andre ting nu var det ikke gården derhjemme som var midt punktet i pigens liv. Nu trak nye ting hende mere og mere ud i lokal området. Pigen begyndte at tjene sine egne penge, passede sin skole selvom hun ikke rigtig var interesseret i den form for indlæring. Der var andre måder hun fandt mere interessandt. Dog var  hun glad for at have lært matematik som ellers ikke ville have fanget hendes interesse. Det var en tid før mobil telefoner, computer. Hele hendes barndom var hun opvokset med sort hvid fjernsyn, drejeskive telefon og skulle man sende noget kom postmanden forbi og tog brevet med til posthuset, efter man havde betalt for et frimærke, pigen var nysgerrig om hvordan andre mennesker levede ude i verden, derfor havde hun pennevenner fra lande som lå allerlængst væk. 
Alt var ikke rosen rødt i pigens opvækst, dog havde hun ikke haft nogle alvorlige ulykker inde på livet, en enkelt gang var hun blevet bidt af naboens hund i baghovedet, samt brækket en fortand ved et styrt på cykel på vej til skolebussen. Hun måtte en periode gå rundt med en sølvtand indtil roden i tanden havde udviklet sig så hun kunne få en krone på i stedet. Selvom hun på et tidspunkt både måtte gå med nakketræk til tandretning og briller så slap hun udenom at blive moppet for det. Formentligt fordi flere i klassen også gik med det samme. De ting som gennem hendes opvækst kunne gøre hende bange var når fjernsynet viste de sort hvide billeder af den kolde krigs atombombe sprængninger og udsendelser om den nye dødelige sygdom Aids som var i stærk fremgang rundt om i verden. Pigens hoved fyldest med billeder hvad der kunne ske hvis dette kom til den trygge verden i Vestjylland. Men tiden gik og tingene gik i glemsel hun begyndt at blive nysgerrig for at komme længere ud i verden end sin trygge opvækst i det vindblæste vestjylland. Så efter et år på efterskolen i Staby tog hun videre til det der dengang hed EFG levendsmiddel i Holstebro og der blev pigen modnet og klar til at komme videre ud i verden. Århus blev målet hvor hun tog sin uddannelse som kok på det velrenommeret Hotel Scanticon her lærte om den franske a la carte mad og var med til at fremstille maden som blev brugt i Karen Blixens film Barbettes Gæstebud. Kokken Jan Pedersen som havde restaurenten La Cotte lavede maden til filmen. Restaurenten og Kokkens navn købte det hotel pigen stod i lære på og derved begyndte en spændende og udfordrene rejse i franske mad gastronomi. Pigen dygtig gjorde sig og vandt en udmærkelse i den kreative opgave til kokke eksamen over andre kokkeelever fra store fine steder i Århus og omegn.
Pigen fandt sin først ægtefælle kort tid efter hun var kommet til Århus og det blev til mange gode rejser ud i verden for at besøge
Usa, Asien, New Zealand,Tyskland og andre spændende lande blev det til og undervejs blev der smagt på alle mulige delikate ting fra landenes mad skatkamre. Tiden gik og der kom 2 børn til og der begyndte mad interessen at forsvinde. Hun prøvede at være i ældre plejen et par år og nød egentligt kontakten til de ældre og høre deres historier, men hjemme knirkede ægtskabet og da en ven havde prøvet at hjælpe nogle år med at finde tilbage på banen. Endte det med at kvinden blev forelsket i vennen og endte efter en skilsmisse sammen med vennen. Børnene flyttede med og ældrepleje blev skiftet ud med et job hjemme i firmaet hvor det nu drejede sig om Medie grafik på computeren og fakturering til kunder som købte et abonnent til firmaets hjemmeside system. Fortsættelse følger....


West Coast of Jutland- Henne Strand






Ingen kommentarer:

Send en kommentar